Karbohidrat əfsanləri
Daha yaxşı yemək üçün qidalanmanızdan hansı qidaları çıxarmağınız mövzusunda bir çox məlumat var. Bu ehtiyac içində karbohidratlar ən çox müzakirə mövzusudur. Buna görə də, inanmamalı olduğunuz karbohidratlar haqqında bilinən bir neçə yanlışı düzəltməyə çalışacağıq.
Əlbəttə, bir çox insanın bu mövzuda fikirləri qarışıqdı. Karbohidratlar, effektli məşq üçün, böyük miqdarda enerji təmin edən qida maddələridir. Həmçinin, bədənin əsas enerji mənbəyidir.
Bütün hallarda, heç kimə onları qəbul etməyi uzun müddət dayandırmasını məsləhət görmürük. Bunun yerinə qəbul etdiyiniz karbohidratların növünü bilməyiniz uyğun olardı. Çünki bütün karbohidratlar eyni deyildir.
Tam taxıllılar, yulaf əzməsi və ya paxla kimi kompleks karbohidratlar ən yaxşı seçimlərdir, qan şəkəri səviyyənizi yüksəltməyə və enerjinizi sabit saxlamağa kömək edirlər.
Həmçinin yediyiniz karbohidrat miqdarı çatmaq istədiyiniz hədəflərə görə dəyişir. Xüsusilə, məqsədiniz arıqlamaqdırsa, karbohidratları bədəninizi qidalandırmaq üçün minimum səviyyədə qəbul etməli olduğunuzu da bilməlisiniz.
Karbohidrat əfsanələri.
- Bütün karbohidratlar eynidir.
Bilməli olduğunuz ilk şey; iki növ karbohidrat var: sadə və mürəkkəb. Sadə karbohidratlar meyvə, tərəvəzlərdə, eyni zamanda rafinad taxıllarda, keks və bişmiş məhsullarda olur. Digər tərəfdən mürəkkəb karbohidratlar, tam taxıllı çörək və makaronda, paxlalılarda və digər nişastalı tərəvəzlərdə olur. Karbohidrat bədənin enerji istehsalı üçün vacibdir.
- Karbohidratlar iltihablaşmağa səbəb olur.
Karbohidratların hər hansı simptoma səbəb ola biləcəyi fikri qarışıqdır, çünki bu qidanın insana təsiri şəxsdən şəxsə görə dəyişir. Bununla bərabər, ümumi olaraq, bütün makro qidalar sinfi ortaq bir simptoma səbəb olmur. Qaz və ya şişkinlik haqqında danışdıqda, qəti günahkar ola biləcək lif, süni dadlandırıcılar və ya laktoza kimi müəyyən bir qida və ya bir növ karbohidrat ağıla gəlir.
- Yorğun hiss etməyə səbəb olurlar.
Bu həqiqət ola bilər, amma dəqiq deyil. Yorğunluq hiss hansı növ karbohidrat yeməyinizdən asılıdır. Ağ makaron kimi, rafinad şəkər yüklü karbohidrat, qan təzyiqinizi yüksəldir, bu da sizi yorğun hiss etdirir. Əgər vəziyyət budusa, kəpəkli makaron yeməyinizi tövsiyə edirik, çünki yorğun hiss etməyinizə səbəb olmaz.
- Karbohidratlar qan şəkərini yüksəldir.
Bütün karbohidratların eyni olmadığını vurğulamağa məcburuq. Çox taxıllı çörək kimi mürəkkəb karbohidratlar, qan şəkəri səviyyəsini stabil saxlamağa və enerji təmininə kömək edir. Ağ çörəkdə və bir rafinad olunmuş qidalarda olan karbohidratlar qan şəkərini yüksəldir.
- Karbohidrat yağ yaradır.
Meyvələrin, tərəvəzlərin, paxlalıların və qoz kimilərin karbohidrat baxımından zəngin olması, təməldə yanlış ümumiləşdirmə aparmağımıza səbəb olur.
Əslimdə, karbohidratlar bədəndə fərqli funksiyaya sahibdir və vitaminlər, minerallar və enerji baxımından zəngin bir pəhriz formalaşdırmaq üçün istifadə edilə biləcək qida maddələri təmin edir. Yağlanma, hədsiz qida qəbulu zamanı bədənin depoladığı enerji miqdarı nəticəsində meydana çıxır.
- Məşqdən əvvəl karbohidrat yeməyin.
Karbohidrat məşqdən əvvəl sizi aşağı çəkməz. Bir idmançının pəhrizi karbohidratsız olmaz. Hər şey zamanlama və bu dövrdə yeməli olduğunu taxıl növü ilə əlaqəlidir. Karbohidratlar təcili enerji təmini və performansı artırmaq üçün lazımdır, ancaq təlimdə müəyyən bir aralıqda qəbul edilməlidir.
Yazımızı bitirmədən öncə qeyd edək ki, karbohidratları aktivlik səviyyənizə və hədəflərinizə uyğun qəbul etməlisiniz. Karbohidratları düzgün qəbul etsəniz, bu sizə, əzələ yığmağa, arıqlamağa, metabolizm və enerji səviyyənizi artırmağa kömək edir.